Stabilizace piva do ztracena

Stabilizace piva metodou do ztracena je proces, díky němuž získává pivo delší trvanlivost. A to od doby stočení piva do transparentního obalu až po jeho konzumaci spotřebitelem. Aby bylo vámi vyrobené pivo opravdu 100% stabilizováno vyzkoušejte některý ze dvou uváděných stabilizačních prostředků:

  • INTERGARANT 695 - odstraňuje z piva bílkoviny, běžná dávka 40-50 g hl-1 piva
  • DIVERGANT-F - odstraňuje z piva polyfenoly, běžná dávka 15-20 g hl-1 piva

Jak postupovat při stabilizaci piva do ztracena

Stabilizační prostředky se dávkují spolu s křemelinou z dávkovače křemelinového filtru. Může jít jak o filtr sítový, ale i svíčkový. Dávka stabilizačních prostředků se musí vztahovat na předpokládaný objem zfiltrovaného piva.

Při dávkování stabilizačních prostředků spolu s křemelinou je zapotřebí počítat s tím, že objem stabilizačního prostředku za mokra je 1 kg cca 7 l, což je dvojnásobek objemu za mokra ve srovnání s filtrační křemelinou. Proto je nutno velice pečlivě počítat, kolik čeho do filtru dávkuji, z důvodu sledování nepřetížení kalového prostoru filtru. V případě, že koloidní trvanlivost dosáhne požadované hranice a biologická trvanlivost bude pod třicet dnů, opět se nedosáhne očekávaného efektu v trvanlivosti, který požaduje konečný zákazník. Pro docílení biologické trvanlivosti nad 30 dnů platí zásada, že pivo hotové tzv. filtrované a plněné do transportních obalů je zbaveno mikroorganizmů škodících pivu.

Správné dávkování = vysoká kvalita piva

Dávkování uvedených stabilizačních prostředků do ztracena souběžně s křemelinovou směsí při průběžném dávkování na křemelinovém filtru sítovém či svíčkovém filtru je normální metoda, kterou používá většina pivovarů v ČR. O konečném výsledku koloidní trvanlivosti piva však vedle dávkování stabilizačních prostředků, jejich množství na hl. piva spolurozhoduje obsah rozpuštěného kyslíku ve stabilizovaném pivu. Optimální hranice rozpuštěného O2 v hotovém pivu za filtrem je pod hranicí 0,5 mg l-1. Toho dosahuje pivovar dobře technicky vybavený, rozpuštěný O2 nad tyto hodnoty úměrně snižuje efekt stabilizace, nad hranici 3,5 mg rozpuštěného O2 l-1 je většinou zbytečné pivo stabilizovat, protože rozpuštěný kyslík v pivu stabilizaci ruší.

Částečně lze předejít nežádoucímu rozpouštění O2 v hotovém pivu tím, že pivo bude dobře nasycené rozpuštěným kvasným CO2, rozuměno minimálně nad 5,0 mg CO2 l-1. Při hlavním kvašení a dokvašení vzniká přebytek kvasného CO2, záleží jenom na dodržování technologického postupu výroby piva, kolik CO2 se v pivu rozpustí.

Další krok, který může ovlivnit koloidní stabilitu piva, je kvalitní slad, dobré povaření rmutů, bezchybné scezování, intenzivní chmelovar, dobře fungující vířívá káď, studeně vedené dokvašení piva v ležáckém sklepě, odpovídající doba dokvašování piva v ležáckém tanku. Při naplnění těchto zásad lze počítat s úměrným snížením potřeby stabilizovat pivo a lze se tak přiblížit běžné požadované koloidní stabilitě.

Zajímá vás více o stabilizaci piva? Kontaktujte nás!

Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.

Po kliknutí na "Odeslat zprávu", bude zpráva zaslána na náš e-mail. Odpověď můžete očekávat do 2 pracovních dnů. Většinou to ale bývá do pár hodin.

Pro ochranu proti spamu napište do pole číslo z obrázku:

Ciselny kod

Tisknout


DESTILA, sponzor dobré chuti

  • tradiční výrobce a dodavatel od roku 1975
  • široký sortiment výroby
  • komplexní dodávky
  • individuální přístup
  • vysoká kvalita za příznivou cenu
  • kvalitní reference 

RSSRSS

Aktuality

21. 09. 2017

Naše kotle na Slovensku

Na Slovensku si můžete naše plynové kotle DPL 7–29 Automatic-H zakoupit u společnosti PLYNEX (www.plynex.sk), kde můžete rovněž zjistit síť námi proškolených servisních techniků.

Archiv aktualit



Rozvoj ICT společnosti DESTILA

V letošním roce úspěšně dokončíme dotovaný projekt: Rozvoj ICT společnosti DESTILA, s.r.o.

Díky němu jsme podstatně zlepšili vnitřní informační procesy ve firmě a zajistili přehlednou archivaci interních dokumentů.

Rychlý kontakt

DESTILA, s.r.o.
Kaštanová 127
620 00 Brno
Tel.: +420 545 531 112
Fax: +420 545 531 819
E-mail:  


© 2017, DESTILA s. r. o. – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Výměna odkazů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing